Beiter og kulturlandskap
Gården har rundt 200 dekar med beite som brukes flittig i sommerhalvåret. Hele to mil med gjerde som skal vedlikeholdes. 60 dekar blir brukt til utegriser, som har eget grisehotell, Hotel Grisego – spa og resort, med egen piggolo.
Våren 2016 blir det også en leilighet på hotellet hvor folk kan leie seg inn for å besiktige grisenes ved og vel i en dag eller flere.
Utegris
I starten var det 40-50 griser som ble slaktet til jul og solgt som hele eller halve slakt. Nå foredles slaktene på gården til produkter som spekeskinke og ribbe, og antallet gris som går til slakt utover høsten og førjulsvinteren er opp mot 280. Grisen går ute på beite og koser seg i halmseng og har bademuligheter i gytjebad samt dusj fra ankomst i mai og frem til slakting.
Høner og egg
Også eggene er egenproduserte, fra rundt 200 frittgående høner. Barnebarna Mille og Mia er eggplukkere og eggdirektører. Eggene går for det meste inn i cateringen, men en del selges også på Bondens marked.
Med omtanke for bygda
Liv i bygdene er viktig for folket på Bakken Øvre. Det er ikke tilfeldig at egne produkter selges til samme pris både i store og små butikker uansett om de ligger sentralt eller i utkanten. Også det som behøves for cateringproduksjonen, utenom det de har selv, kjøpes av andre lokale produsenter. «Sammen er vi med på å holde liv i hverandre» er omkvedet. Og etablering av småskalaprodusenter er en hovedtanke og hjertesak for folket på Bakken Øvre.
Bra å være flere
Anita og Ole Martin er både produsenter og tilbydere, men de er ikke redd for at flere lokalprodusenter av for eksempel pultost skal ødelegge for salget. Tvert imot så får kanskje pultosten igjen en større renessanse, og pultost kan jo lages i mange varianter. Så hvis du har lyst til å lære å lage pultost så er det bare å ta kontakt med Ole Martin.
__________________
Bakken Øvre
2340 Løten
Telefon 90512670 / 99488693
Mobil Ole Martin 905 12 670
Mobil Anita 994 88 693
E-post: olemki@online.no
__________________
Lokale leverandører som leverer til cateringproduksjonen på Bakken Øvre: