Det vi lager

Det startet med pultost

PultostSelv om pultosten ikke var et helt nytt produkt på gården var det kvoteordningen på 80-tallet som fikk folket på Bakken Øvre til å tenke i nye baner for bruk av mjølk. I førsntinga skjedde produksjonen med en gammel hånddreven separator og omsetningen var bra fra første stund. Produksjonslokalene har fått et betydelig oppsving siden starten i 1980.

I dag selges pultosten i 200 grams begre i lokale butikker rundt omkring i Hedemark og Oppland, og på mesteparten av Bondens Marked Hedemark, Oppland, Oslo og Drammen. Vi er også på andre markeder som for eksempel Grunsetmarten, Kaupangermarten og Engerdalsdagene.

Overskudd av fløte førte til hjemmelaget isHjemmelaget iskrem

Pultost er et magert produkt som er laget på skummet melk, tilsatt salt og karve. Da blir det fløte til overs. Hva kan man lage av det? Jo, is selvfølgelig. Så tenkt så gjort. Og å kalle det hjemmelaget er ikke å overdrive fordi melka til både pultost og is kommer fra egne kyr.
Vi har trappet ned produksjonen av is nå, så det er dessverre ikke lenger i sortimentet.

Prisbelønnet akevittis

Smaken av Norge Kurs i islaging ble avlagt på Kulinar-is på Kolbotn i Akershus og i Rovigo i Italia. Og med nye ferdigheter og hodet fylt med ideer om egen is, bar det hjem igjen til Løten. Etter en del innovativ prøving endte produksjonen opp med rundt ti typer hvorav akevittisen endte opp som beste produkt i «Smaken av Norge» i Stavanger 2010.

Hvorfor ha akevitt oppi isen? En ting er at Løitenakevitten har sitt opphav fra Løten, en annen ting er at ingen andre hadde gjort akkurat det før.

Spekemat av egen utegris

Utegangergris

Spekematen er fra lykkelige utegriser og den lages på Bakken Øvre. Vi bruker spekeskinka, kotelettkammen og flatbiffen til speking. Kjøttet blir saltet, en del blir røkt før den henges på stabburet til tørking.

Burgere og karbonader

mats-olsen Etter litt prøving på slag av forskjellige kjøttprodukter viste det seg at det var karbonadene folk ville ha. Om du er på et Bondens marked hvor det lukter stekt løk, så er sannsynligheten stor for at Bakken Øvre er i nærheten med sine kjøttfulle burgere. Dermed ble det som egentlig var tenkt på som et biprodukt et hovedprodukt med mye godt kjøtt. En fløteskvett hever smaken ytterligere. Når en slakter så får en jo noen biffstykker og andre stykkningsdeler, som blir solgt på markedene. Et godt utvalg av hjemmelagede produkter ga mulighet for enda en ny produksjon. Sylte er også et annet hovedprodukt på Bakken Øvre.

Catering

Etter at isen var på plass var det på tide å tenke på noe nytt. Og det ble catering. Det ble en brå og god start med tolv konfirmasjoner første sesong. Siden har det bare blitt flere oppdrag og i dag er antallet rundt 350 i året. Og størrelsen er alt fra spekemat til 1000 til den som bare bestiller til seg selv. Cateringen består også av tradisjonell julemat, snitter, gryter, steker og supper.